Oceli korozivzdorné:
1.4034 (AK-5) - poctivá tradiční nožířská ocel používaná ve 20. století na území Československa, vyvinutá v Poldi Kladno
1.4116 (AK-5MoV) - tradiční německá nožířská ocel, zvaná též Solingenská
Výrobce obou ocelí: Thyssenkrupp Essen
Kalení do oleje 1000-1050°C popouštění 15-30 min při teplotě 150-200°C, dosažené tvrdosti nožů dle účelu HRC 55-59 - dobře se brousí, skvěle drží ostří.
Ocel uhlíková (není korozivzdorná, vyžaduje větší péči):
1.7102 (ČSN14260) - je označovaná jako pružinová a dokud se nezačala běžně užívat nerezová ocel, byla označována i jako nožířská.
Kalení do oleje 800- 880°C, popouštění 40-50 min při teplotě 200°C, dosažené tvrdosti nožů dle účelu HRC 55-60 - Výhodou oceli je vysoká houževnatost (odolnost proti zlomení). Zakalená ocel je velmi pružná i pevná. Nevýhodou je nízká korozní odolnost. Většinou ji kalím parciálně (ostří je tvrdé, hřbet zůstává pružný).
Na rovnoběžných stranách čepele mimo výbrus mohou zůstat stopy z výhně. Nechávám je tam. Na funkci nože nemají vliv.
Střenky - rukojeti
Používám především české tvrdé dřeviny, i několik desítek let přirozeně vyschlé. Často jsem dřevo zpracoval sám, včetně kácení a sušení: Jasan, javor, ořešák, černý ořech, dub, buk, ovocné stromy,...
Výjimečně exotické dřevo, pryskyřicí stabilizované dřevo, nebo paroh.
Dřevo hloubkově napouštím lněným olejem a včelím voskem.
Zajišťovací čepy a záštity mosazné, nebo nerezové.
Dřevěné střenky kuchyňských nožů standardně podlepuji fíbrem - vyrovnává vlhkosti.
Lepidlo kvalitní dvousložková epoxidová pryskyřice.
Kůže
Hloubkově probarvená hovězí useň italské výroby o tloušťce 2 - 4 mm v různých odstínech.
Pouzdra šiju ručně sedlářským stehem pevnou voskovanou nití. Proti ostří vkládám třetí vrstvu kůže, která zabrání přeříznutí šití. Typy pouzder i zapínání mohou být různé.
Balení
Každý nůž je zabalen v dárkové papírové krabičce vystlané dřevitou vlnou.
K noži je přiložen certifikát o použitých materiálech a doporučení k údržbě.
Ostří nože je chráněno krytkou.